Jogszabályok

"Európa szívében a biztonságos légi közlekedésért"

2014-ben az Európai Unió Bizottsága közzétette a 139/2014/EU Rendeletét, mely a repülőterekkel kapcsolatos üzemben tartási feladatokat szabályozza. A jogszabályi megfelelésre a repülőtér-üzemeltetők számára 4 év türelmi időt adott az Unió, így 2018. január 1-jétől már az új jogszabályi környezetben kell üzemelnie az érintetteknek.

A jogszabályi megfelelés okán az alapítók az Irinyi II. Kockázati Tőkealappal közösen létrehozták a Detka Oktató Korlátolt Felelősségű Társaságot melynek célja, hogy Közép-Kelet Európában egy olyan kiképző bázist létesítsenek, amely megfelel az egységes jogszabály elvárásoknak.

Cégünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium Légiközlekedési Hatósága által kiállított engedély alapján végzi tevékenységét. Az Európai Unió irányelveinek köszönhetően az oktatási tematikánkat és gyakorlati képzésünket minden tagállam hatósága elfogadja.

A Rendelet szigorú feltételekhez köti a repülőtéri tűzoltóság üzemeltetését, melynek egyik fontos része a személyzet folyamatos képzése. A repülőtér üzemeltetőjének kötelessége biztosítani a szolgálat részére olyan tűzoltási gyakorlatot, mely valós körülmények között nyújt lehetőséget felkészülni egy esetlegeslégijármű esemény felszámolására. A DETKA ezen jogszabályi kötelezettséghez igazodva kínál rugalmas képzési megoldásokat.

„139/2014 D. ALRÉSZ – FELÜGYELET (ADR.OR.D) 8. repülésbiztonsági képzési program, amely biztosítja, hogy az üzemeltetési, mentési és tűzoltási tevékenységben és a repülőtér karbantartásában és felügyeletében részt vevő személyzet megfelelően képzett és alkalmas a biztonságigazgatási rendszerben szükséges feladatok ellátásra;”

Általánosan elmondható, hogy a repülőterek üzemeltetői nem rendelkeznek megfelelő oktatási eszközzel, elméleti tematikával, valamit az erre specifikálódott cég infrastruktúrája sem megfelelő.

Az Európai Uniós rendelet alapján a repülőtéri tűzoltók alapképzése egy un. speciális képzés, melyen rész kell venni a szolgálatba lépés első 12 hónapjában. A következő időszakban 12 havonta egy frissítő képzésen kell részt venni a személyzet minden tagjának.

RENDELET LETÖLTÉSE